Zapraszamy do Kuchni Oli i Karoli!

Tu jesteś: :/, Kuchnia Oli i Karoli/Zapraszamy do Kuchni Oli i Karoli!

Zapraszamy do Kuchni Oli i Karoli!

Gotowanie i pieczenie to nasza pasja. Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe i szybkie dania, to dobrze trafiłeś. Lubimy tradycyjne potrawy naszych babć, ale nie boimy się eksperymentować z nowymi smakami. Ważne, żeby nie było nudno, przecież gotowanie ma być dobrą zabawą.

Kim jesteśmy?

Ola (dział redakcji) – nie wyobraża sobie pracy bez książek. Jako młoda mama spędza długie godziny w kuchni, wymyślając jadłospis dla swojej córeczki i męża. Jej popisowe dania to karkówka z cebulką i … szarlotka.
Karola (dział produkcji) – w pracy najbardziej ceni sobie kontakt z ciekawymi ludźmi i nowe wyzwania. Jest młodą mężatką, która spełnia się w kuchni, gotując dla swojego męża. Jej specjalność to zupy i przekąski.

Oprócz wspólnej pracy łączy nas miłość do polskiego kina i Freddiego Mercury’ego. Pracując od 9 lat w wydawnictwie REA, które ma na swoim koncie kilkadziesiąt książek kulinarnych, zapragnęłyśmy w końcu odejść od biurek i wypróbować te przepisy w praktyce. Początkowo pichciłyśmy same, a kiedy okazało się, że przepisy są fajne i zawsze wychodzą, postanowiłyśmy podzielić się najciekawszymi z nich.

Na początek proponujemy SZARLOTKĘ BARDZO ŁATWĄ.
Nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzą. To idealne rozwiązanie, kiedy zaskoczą Cię goście w drzwiach…
SZARLOTKA BARDZO ŁATWA
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g kaszy manny
  • 200 g masła dobrze zmrożonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg umytych, nieobranych startych jabłek
  • foremka wysmarowana tłuszczem i posypana kaszą manną

1. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, kaszę, cukier i mieszamy.
2. Odsypujemy jedną szklankę mieszaniny.
3. Resztę wsypujemy do tortownicy.
4. Na wierzchu układamy starte jabłka.
5. Posypujemy resztą mieszaniny.
6. Kroimy masło w plasterki.
7. Układamy kawałki masła na górze.
8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 min.
GOTOWE!

Przepis pochodzi z książki ,,Kaszomaniak” Wandy Jackowskiej. Przejdź do książki KASZOMANIAK

2018-08-29T16:29:15+00:00 Wydawnictwo REA-SJ|Książki kulinarne, Kuchnia Oli i Karoli|0 komentarzy

Napisz komentarz