Książeczki dla dzieci, nauka języków, poradniki - WYDAWNICTWO REA

książeczki dla dzieciMateriały do pobrania

Koszyk:
0,00 zł
Home PORADNIKI I KULINARIAKULINARIA › Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin

Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin

  • 59,90 zł -8,99 zł
  • 50,91 zł z VAT
szt.
Dostępny

Książka poświęcona wykorzystaniu popularnych, łatwo dostępnych, dzikich roślin, do przygotowywania zdrowych, smacznych, a zarazem  wyrafinowanych potraw. Znajdziemy tu opowieści o roślinach, które warto wykorzystać w kuchni, ich smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu na nasz organizm. Dowiemy się, w jakich porach roku je zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej. Co robić, aby je mieć w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, czyli jak suszyć, kwasić, kisić, smażyć i nastawiać nalewki.

Grażyna i Jarek Uścińscy prowadzą wspólnie restaurację Moonsfera w Warszawie. Grażyna angażuje się również w szkolenia dla hoteli i restauracji, a przede wszystkim dla nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych. Jej kursy i pokazy cieszą się niezwykłym powodzeniem w całym kraju. Drugą wielką pasją Grażyny jest ogród. O roślinach wie prawie wszystko i potrafi tę wiedzę doskonale wykorzystać w kuchni. Swoimi doświadczeniami chętnie i umiejętnie dzieli się z innymi, czego ten poradnik jest najlepszym przykładem. Jarek z kolei uwielbia gotować, posiada też niezwykłą umiejętność – tworzy wspaniałe, autorskie receptury na wyjątkowe dania. Każde z nich to prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Zarządza restauracją i podobnie jak Grażyna, prowadzi liczne szkolenia dla firm oraz warsztaty gotowania. Jest prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Nadzoruje przygotowania polskiej ekipy narodowej do udziału w międzynarodowych konkursach.

Karol Okrasa o autorach i książce:

– Idealne połączenie? – Miłość i  artystyczne rzemiosło. Miłość Grażyny do tego co  w kuchni najważniejsze  – pasja odkrywania nowych smaków, radość doświadczania aromatów niepoznanych, miłość do  tworzenia nowego świata zmysłów. Wreszcie miłość do Jarka – a to wiem na pewno, bo się znamy :). Artystyczne rzemiosło Jarka pozwala tę miłość okiełznać i pięknie rozwijać, właściwie pasje Grażyny rozumieć a pomysły smakować.  Tak się uprawia sztukę… sztukę kulinarną.

Kuchnia, dzięki nim, jest dzika, wonna i kolorowa, po prostu inna, niż ta, jaką do tej pory znaliśmy. Grażyna i Jarek swoją książką przybliżają nas do smaku pierwotnego,  utrzymanego  w harmonii z naturą. Po tej lekturze każda łąka, las, zagajnik czy tez zwykły ogródek będą wyglądały inaczej. Bo też inaczej na nie spojrzymy!!! Gratulacje!

Karol Okrasa


Pobierz fragment książki: "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin"

Pobierz recenzję blogerki kulinarnej, Doroty Bień

Kuchnia Oli i Karoli

Liczba stron440
Format (w milimetrach)195x250
OkładkaTwarda
Podobne w tej kategorii
Najczęściej kupowane z tym produktem